Thijl Wijdeveld

 Catrien van Amstel

 Jet Rotmans

Maarten Brinkman

 Nico Parlevliet 'De Zee' (foto Amstelkerk)Helga Kos
'Ode aan de Kolossale Zon'Helga Kos

 Paul Versteeg

Op 14 & 15 juni 2008 vierde Wendingen zijn 15 jarig bestaan op 20 locaties langs de Herengracht.

Hieronder een korte beschrijving van de deelnemende kunstenaars en musici. Film-impressies van het jubileum staan op pagina
video+.

Herengracht 390 en H380 en H431: bij het zien en horen van Nico Parlevliet zijn werk kan niemand
een glimlach weerstaan. Wat hij heeft gemaakt tussen
de twee reuze-platanen op de parkeerplaats op H431 kunt u bij video+ zien. De witte vleugel zonder toetsenbord werd ons voor dit doel gegeven door
de firma Koot. Bert Langenkamp speelde er een compositie voor trompet bij van Willem Frederik Bon.

Van Nico Parlevliet stonden op de Herengracht 390 met de 'Zee' video+ en de 'Fiesta del Sol', beelden die geluid voortbrengen door interactie van het publiek.

Emma Huysser speelde in de net gerestaureerde biblotheek van de Boekmanstichting Isang Yun en
een chinese melodie video+.

Als groot inspirator was industrial designer Charles Marks belangrijk voor het Wendingen gezicht.

In de etalages van H424 en H437 en in de tuin van H390 stonden beelden van de beeldhouwers Catrien van Amstel, Thijl Wijdeveld en Willibrord Huijben. Niet speciaal muzikaal ondersteund maar wel bepalend voor het beeld van Wendingen.

Rob Hulsebosch was de eerste 'buurman' die zijn kantoor ter beschikking stelde, toen we hem polsten voor ons plan: Kunst op locatie. Zijn enthousiasme gaf reden om ook andere buren te benaderen, zodat er uiteindelijk op 20 locaties presentaties Muziek en Beeld waren.
Woudenberg & Zn. ontwikkelden een gloednieuwe productie, waarin zij als 1 familie met 5 verschillende instrumenten alle talenten lieten samensmelten tot een improviserend muzikaal ensemble.

Het handschrift dat Jet Rotmans gebruikt is onleesbaar maar het houdt de blik vast. Elke pagina wordt zo bewerkt dat het als lood in de hand ligt
als je het omslaat. Vol herkenbare herhalingen
(met foto's of schetselementen) is elk blad uniek.

Het Toeac-accordeonduo speelde in de Selexyz boekenwinkel op het Koningsplein Moessorgski en Piazzolla. En in Wendingenstijl Ter Veldhuis en Strawinsky in het Muzieksaeltje in H390 naast een beeld van July Wickel.

Maarten Brinkman laat zeer kwetsbaar werk zien:
in het licht van de zon worden het monumenten.
Bij zijn film speelde Remko Edelaar de Sonate voor fagot van Willem Frederik Bon.

Helga Kos heeft 5 jaar gewerkt in de drukkerij van
de Rijksakademie om dit kunstenaarsboek te maken. Rijk aan druktechnieken en kleuren. Het papier is een feest voor de tastzin. Zonder de muziek van Rorem
op tekst van Wallace Stevens was dit een ander boek geworden.

Maarten Bon (1933-2003) in een portret! Zoon, vader, broer, minnaar: vele portretten heeft zijn zoon Allard Bon van hem gemaakt. Alleen een filmportret van Maarten als musicus hoort bij Wendingen.

Als studente kreeg Gabriëlle Marks haar eerste Wendingen opdracht. Ze bepaalt nog steeds het visuele plaatje bij Wendingen. En zal ook de nieuwe website van Wendingen ontwerpen.

Op de Wendingen cd met kamermuziek van Theo Loevendie wordt Dance gespeeld door violiste Heleen Hulst. Nu te zien op video+ door Cecilia Bernardini. Met pianiste Mirsa Adami speelde zij Loevendie's Aksak in het kleinste 'concertzaaltje' van de stad.

Leo van den Bos is de enige beeldhouwer die het SALON390 idee 'laat je door een ruimte in mijn huis inspireren' ter plekke heeft uitgevoerd. Werkelijk iedereen kijkt met verbazing naar een 14 meter hoog object dat uitroepen ontlokt als; 'hoe kan dat?',
'Het lijkt een giraffe', 'Nee, een bliksemschicht',
'Vind jij dat mooi in je huis?', tot de eigenaar zijn opmerking: 'Helaas Leo ik zal het vreselijk missen, maar de binnenplaats heeft een schildersbeurt nodig'.

Van Vanessa Lann klonk de liederencyclus Memory demands so much, door sopraan Irene Maessen en pianiste Marja Bon uitgevoerd.

enige jubileum locaties
aan de Herengracht

Herengracht 380
In het NIOD Crying Carpet van Nico Parlevliet

Herengracht 341 ~ H347
Ambassade Hotel
In de antichambre een animatie van Gabriëlle Marks op muziek van Luctor Ponse. Marks is tevens ontwerpster van alle Wendingen uitgaves en het jubileum affiche.

In de bibliotheek kunstboeken van Jet Rotmans tussen de grote collectie eerste drukken van schrijvers die in het hotel logeerden.

Herengracht 314
In de tuin van La Cuisine Française interactieve improvisatie door de bariton Charles van Tassel bij een beeld in wording van Leo van den Bos

Herengracht 390
In het Muzieksaeltje
het Toeac accordeonduo speelde
Ter Veldhuis en Strawinsky

zie video+

Herengracht 368
In het Bijbels Museum de première van een nieuw werk voor sopraan-solo, dat Rozalie Hirs ter ere van het Wendingenjubileum schreef voor sopraan Irene Maessen.

video+ in wording

Herengracht 415
In de Boekmanstichting muziek uit het Verre Oosten voor blokfluit door Emma Huysser

zie video+

Herengracht 414
De Held is een kantoor met verschillende niveaus uitkijkend op gracht en binnentuinen. Woudenberg & Zn. speelden met de akoetische mogelijkheden in deze heel bijzondere locatie.

De schilders Dolf Verlinden en Paul Versteeg toonden er werk.


In de galerie aan Herengracht 390 stond de 'Zee' van Nico Parlevliet nu te zien op

zie video+

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Met dank aan allen die een locatie spontaan ter beschikking stelden.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
herengracht 390 | 1016 cj amsterdam | +31 (0)20 330 34 10 | wendingen@xs4all.nl